2011. február 7., hétfő

Egy kis rossz lépés, hatalmas hiba

2011. január 07

A hétvégén megtapasztaltuk, hogy egy kis hiba is akár végzetes következményekkel járhat a Bazsinál....

Pénteken egyeztettem telefonon a pesti gasztroenterológussal, a Bazsi étkezésével kapcsolatban. Egy hete már nem evett rendesen, amit a fogzásábak tudtunk be. Már több módzserrel próbálkoztunk. Első lépésben a fájdalmát csillapítani, másodikban csak a kedvenc ételeit adni, meg a napi étkezési rendszerünket felborítva naponta többször kínáltuk neki az ételt, hol pépeset, hol tápszert, mindegy csak egyen. A súlya hosszú ideje stagnált, amivel nem nagyon foglalkoztunk, addig nincs gond, amíg nem fogy. Eljutottunk odáig, hogy a tápszerét egyáltalán nem akarta enni. Így több kérdésemmel is az orvos tanácsát kértem. A súly stagnálásra nem tudott mit mondani, hiszen gyógyszerét kapja, eszik rendesen és a székletei amíg rendben vannak nincs gond. Valószínűleg a kicsit kisebb adagoknak köoszönhető a súly. A tápszer kérdésében abban maradtunk, hogy lehet, hogy már nem izlik neki, mivel új ízeket is megismert így megpróbáljuk újra a Humana MCT nevezetű tápszert, amivel már egyszer próbálkoztak nála, mert ez lenne legjobb neki a zsírfelszívódási problémák miatt. A tejfehérje allergiát is megbeszéltem vele, hogy lassan felülvizsgálhatnánk, hogy valóban van-e még neki, vagy esetleg kinőtte már. Elmondta a doktor Úr a folyamatot ezzel kapcsolatban és megbeszéltük, hogy a körzeti doktor Nőnkkel leegyeztetem majd. Vagyis tehát összegezve a beszélgetést abban maradtunk, hogy megpróbáljuk az új tápszert a régi helyett és a tejfehérje allergiát pedig felülvizsgáltatjuk.

Pénteken este megpróbáltuk hát az új tápszert. Ezt a fajtát pépes formában is el lehet készíteni és mivel egy pépes étkezésünk még hátravolt így a leírtak alapján elkészítettem, ahogy azt kell. A Bazsi jóízűen megedte, bár kicsit furcsáltuk az állagát, de gondoltuk ha izlik neki akkor rendben lesz a dolog. Végre szépen megeszik valamit:-) Egy jó 1 és fél óra eltelte után nagyon sírt a Bazsi. Nem tudtuk mi baja lehet. Egyszercsak az egész tápszert egy az egybe kihányta. Gyanús volt a dolog, mert nem szokott ilyet csinálni. A Peti javaslatára megnéztem az összetevőket, hogy mi az amiben más lehet az eddig megszokott Pepti tápszertől. Az összetevők a következőképpen kezdődtek: sovány tej!!! Innentől kezdve egyértelművé vált, hogy mi a probléma. Tulajdonképpen fél év tejfehérje mentess étkezés után, most egy egész adag tej alapú pépet kapott. Csak azt nem értettem, hogy ezt nem tudhatta a gasztroenterológus, hogy ezta tápszer ő nem kaphatja az allergia miatt!!!!
Egész éjjel mellettünk aludt, mert nem mertük külön hagyni hátha még hányi fog. Többször felébredt, amikor is szép lassan próbáltam kis adagokban teáztatni nehogy megterheljem a gyomrát a történtek után. Elérkezett a reggel és reménykedtem benne, hogy már minden rendben lesz, rendeződött a poci...de sajnos nem. Bár most megette a tápszerét, az erdeteit, de ki is jött a fele. Eélhatároztuk, hogy lassan és kis adagokat adunk neki, és perzse semmi megterhelőt. Estére idáig jutottunk el, hogy Bazsi súlya, az a 6 kiló 300 grammal visszaesett és estére folyós hasmenése lett, ugyanolyan, mint amikor a tejfehérje allergiát diagnosztizálták. Tanácstalanok voltunk...kihez forduljunk, kit hívjunk fel. A nagyszűlők tanácsára apécsi onkológiai osztályt hívtuk fel segítséget és tanácsot kérve. A pécsi gasztroentereológust kapcsolták nekünk, aki ismeri a Balázst. Elmeséltük a történteket és azt a tanácsot kaptuk, hogy várjunk még, mert az osztály tele van vírusosokkal és ha csak a pép miatt van akkor az ki fog ürülni...ha azonban gond van azonnal menjünk be.

Mára ott tartunk, hogy Bazsi székletei rendeződtek, a súlya 100 grammot felment, de enni még mindig nem eszik rendesen. Ma még konzultálok orvosokkal és meglátjuk mi lesz a következménye, vége az egész történetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése