2013. december 17., kedd

2 2013. december 17: Pecs, egy újabb altatás, kontroll, új bölcsi és karácsonyi készülődés forgataga

Végiggondolva is nagyon hosszú mennyi minden történt, és történik ismét velünk és körülöttünk. Tulajdonképpen sosem unatkozom, unatkozunk:-))

Az utolsó bejegyzésem óta már 2 PECS tréningen voltunk, ismét hatalmas sikerrel. Bazsi hihetetlen tempót diktál, talán már egy kicsit túl gyors is. Már megtanultunk mondatot használni, egyenlőre a "kérek..." mondatkör, hiszen még mindig arra kell építeni amit ő szeretne, vagyis amit kér. Ezt már úgy teszi, hogy van egy külön kis műanyag csík, amire , az utolsó azaz tegnapi PECS óta, ráteszi a kérek kártyát mellé azt, amit szeretne és úgy hozza oda ahhoz akitől kér. A jelzős szerkezetek, mint például a vajas kenyér kérése még nehezen megy, de van, hogy az is sikerül. Az idő múlását, dolgok végét is elkezdtük megtanulni. Van egy kis kör, ami cikkekre van szedve és mielőtt vége lesz valaminek, akkor azt elkezdjük "fogyasztani". Ez főleg azért kellett mert Bazsit az utóbbi időben eléggé frusztrálta, ha valaki elmegy tőlünk vagy hirtelen véget értek dolgok. Úgy néz ki ezt is kezdi megérteni, csak elfogadni nehéz kicsit, mint ahogy a nemet is. Ezen kívül van egy "várokozom" kártyája, amit pedig akkor kell tartania, amikor vár valamire. Az tegnapi tréningen megkaptuk a Napirendi kártyáinkat is, ami már a visszafelé irányuló kommunikációról kezd szólni, vagyis, hogy mi mit szeretnénk a Bazsitól. Egyenlőre abban maradtunk, hogy mivel túl van kicsit pörögve Bazsi, túl sok most neki az új információ ezért csak annyit csináljunk, hogy megtanítsuk az egyes kártyák tartalmát és fogja a kezében amíg az esemény tart, vagy amíg odaérünk ahová megyünk. Majd idővel erre épül a teljes napirend és ezek elhelyezése a lakásban annak megfelelő módján. Vagy is ezt is szépen fokozatosan kell bevezetni. De tényleg nagyon ügyes:-) Az egészben a legjobb, nem csak az, hogy látod, hogy a gyereked valamit tényleg nagyon jól csinál, bár az is, hanem az, hogy végre megértem mit szeretne és ettől minden megváltozik. Lenyugszik, jobban figyel és ami a  legfontosabb boldogabb. Azt az örömöt az arcán, amikor csikizést kér vagy fogócskát és elkezdek vele játszani, végre azt amit ő szeretne, az elképesztő:-)





Sajnos nem csak ilyen jó és klassz dolgok történnek velünk, bár ha úgy nézem végül ennek is jó vége lett. Immár 1,5 hónapja húztuk az altatásos fogászati beavatkozást, aminek múlt hét pénteken eljött a napja. Peti ment be Bazsival én pedig itthon maradtam Magorral. Megbeszéltük, hogy majd váltjuk egymást, de nem kellett mert Bazsit hazaengedték 4 órára. Az altatás 2-2,5 órát tartott és minden nagyon jól alakult, mert nem kellett fogat húzni és minden fogát sikerült megmenteni, azaz betömni. Nagyon ügyes volt a doktor bácsi, ezúttal is köszönjük a lelkes hozzáállást. Keveset találkozni ilyennel Pécsett. Bazsinak ez volt a 7. altatása. Remélem nem mostanában lesz rá szükség.

Tegnap kontroll vizsgálaton is voltunk és Bazsival minden rendben. Elképzelhető, hogy megint kicsit alacsony az immunglobulin értéke, de ez majd hamarosan a vérképből kiderül. Lehet, hogy kell kapnia megint infúziót, de mi azért abban bízunk, hogy ezek az értékek is rendben lesznek.  A többi értékek, mint például a májenzim teljesen rendben van:-)

A mai nap elkezdtük az új bölcsit is a Fészek bölcsiben. Biztosan említettem az előző blogomban, hogy miről van szó. Ez egy pályázati úton nyert  napközi, kifejezetten sajátos nevelési igényű gyerekeknek. Kis létszámban, 3-5 fő , két gyógypedagógus felügyeletével. Az igazgatónővel beszéltem is mielőtt odamentünk és azt mondta tulajdonképpen ez egy részleges integráció, vagyis, hogy a nap bizonyos részében együtt vannak a többi gyerekkel a gyerekek. Ez így nagyon jól hangzott, mivel attól féltem, csak arról szól, hogy elszeparáljuk a gyerekeket a többitől és kész. Az az igazság, hogy egy nap után nem merek semmi biztosat kijelenteni és még túl korai lenne minden, de lehet, hogy ez mégsem az mint aminek tűnt.  Bazsi egy másik kisfiúval volt ott és nagyon jól érezte magát, úgy láttam, eljátszott 1-1,5 órát. Nem találkoztam még a  többiekkel , és az igazgató Nővel sem beszéltem, de egyenlőre nekem a dolog nem úgy tűnik mintha a többi gyerek közelébe kerülnének, csak el vannak kerítve a többiektől. A gyógypedagógusok , akik ott vannak nagyon segítőkészek, de 2 dolgot már most tapasztalok: 1. Bazsi itt fejlődni szerintem nem fog 2. Amiért igazán bölcsibe és közösségbe szeretném vinni, a szocializáció az itt nem biztos, hogy itt működik, vagyis nem tudom mennyire tudja így megtanulni kezelni a gyerekeket. Egyenlőre azért nem bocsátkozom messzemenő kijelentésekbe ezen a héten még biztos próbálkozunk, meglátjuk, Bazsi hogyan viselkedik a továbbiakban és mi fog történni, de azért hozzáteszem nem vagyok túl nyugodt az üggyel kapcsolatban továbbra sem. Az előző bölcsi túl sok volt Bazsinak, ez pedig szerintem túl kevés.

Időközben mis is elkezdtünk a karácsonyra és a szilveszterre készülődni. Díszítgetünk, tervezgetünk és már nagyon várjuk, hogy itthon legyen együtt a család:-)

Végül egy kis kép Magorrol is, a hős tesóról:-)

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Örülök, hogy kisfiad ilyen gyorsan megtanulta a kártyák használatát, nagyon ügyes!
    Mi Heves megyében, Egerben élünk, de az ovi-probléma szerintem országos szintű és mindenhol jelen van. Nincs közép út, vagy van a normál ovi ami az én fiamnak is túl sok volt, nem tudta kezelni a helyzetet, vagy van a módszertani amiben jelenleg is van.
    Azért remélem hogy az általatok elkezdett bölcsi végül beválik és a reményeiteknek megfelelő fejlesztést ad. Majd mindenképpen írd meg az eddigi tapasztalataidat, hogy sikerült kisfiadnak beilleszkednie, mik a te meglátásaid a helyről.
    Kellemes ünnepeket kívánok az egész családnak!

    VálaszTörlés